HANGİ ZEYTİNYAĞI DAHA KALİTELİ ?

Tam bir zeytinyağı tutkunuyum. Sıklıkla yemeklerde, salatalarda, kahvaltıda kullanırım. Çünkü zeytinyağı sağlıklı yaşam iksiridir. Örneğin; Prof. Dr. Canan Karatay ” Zeytinyağı yetişkinler için anne sütüdür” der. Zeytinyağı A, E, D, K vitaminleri içerir.  Ayrıca iyi bir antioksidan olmasından dolayı kansere karşı güçlü bir koruma sağlamaktadır. Tabi zeytinden üretilen her yağ faydalı değildir. Zeytin hamurundan daha fazla yağ elde edebilmek için  60 dereceye kadar ısıl işlem uygularak elde edilen yağların içindeki insan sağlığına faydalı çok sayıda vitamin ve minarel ölür.

hangi zeytinyağı daha kaliteli?
hangi zeytinyağı daha kaliteli?

 

En kaliteli zeytinyağı hangisidir?

En kaliteli zeytinyağı, erken hasat zamanı toplanan zeytinlerin, dalından koparıldıktan sonra 4 saat içinde , soğuk sıkım tekniğiyle ve en fazla 28º ısıda rafine edilmeden işlenmesiyle elde edilir. Bu yöntemle üretilen yağlara “natürel sızma” denir.  Natürel sızma yağın oleik asit cinsinden asit derecesi 1’in altındadır. Fakat her “natürel sızma” ibaresiyle satılan yağ, gerçek natürel sızma değildir.




TARIM ve Köyişleri Bakanlığı’nın, kolonlanmış (hile ile asit seviyesi düşürülmüş) ya da tağşiş edilmiş (içine kalitesiz yağ karıştırılmış) ürünlerin üretimini ve satışını yasaklamasına rağmen, piyasada satılan her iki üründen biri sahte sızma zeytinyağıdır. Bu sahtekarlığın önünü açan başlıca neden, Türkiye’de gelişmiş analizleri sadece bir labaratuvarın yapabilmesidir. Şimdi bu analizlerin yapılabilmesi için özel labaratuvarların devreye sokulması gündemde.

 

Organik zeytinyağı

Bir de “organik zeytinyağı” kavramı var. Organik olmayanı var mı? diye haklı olarak sorabilirsiniz. Şöyle ki; şehirlerin büyümesiyle birlikte birçok zeytinlik yerleşim alanları içinde ya da yakınında kalmıştır.  Atık sular, hava kirliliği, elektrik hatları vb. sebepler zeytin mahsülünü olumsuz yönde etkilemektedir.   Bu da yağın organiklik kalitesini bozmaktadır. Bir zeytinyağının organik olabilmesi için yağın elde edildiği zeytin çifliğinin yerleşim alanlarından, atık sahalarından, sanayi bölgelerinden hatta yüksek gerilim hatlarından uzak olması, zeytin yetiştiriciliğinde hormon, tarım ilacı, inorganik gübre vb. kullanılmaması gerekir.  Maalesef piyasadaki yağların çok azı  bu kriterlere uygun çiftliklerde üretilmektedir.




 

Zeytinyağının saklanması

Üretilen sızma yağlar ışığı kıran koyu renkli cam şişelere doldurulmuş olmalıdır. Şeffaf  şişelerde ışık geçirgenliği olur ve ışık, sızma yağın içerisinde bulunan klorofili parçalayarak bozulmasına sebebiyet verir. Market raflarında güneş ışığına ya da güçlü spot ışığına maruz kalan yağları tercih etmeyiniz. Pet ambalajlar içinde satılan yağlardan da uzak durmanızı tavsiye ederim. Pet ambalajlar, sızma yağların birleştirici özellik taşıyan kimyasallarını çözer. Bu kimyasallar yağa geçer ve insan sağlığına zararlıdır.

 

Zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Yukarıdaki bilgileri özetleyecek olursa alacağımız yağ öncelikle koyu renkli şişede muhafaza edilmeli, ambalajı üzerinde ECO CERT (Uluslararası organik tarım sertifikası), TC Organik Tarım sertifikası işaretleri bulunmalı dolayısıyla organik natürel sızma olmalı, fiyatı çok ucuz olmamalı.

 

Sızma zeytinyağı önerim

Piyasada, yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip birkaç butik yağ markası var. Size anlattığım detaylara dikkat ederek iyi kalitede yağlar bulabilirsiniz. Eğer yağı internet üzerinden satın alacaksanız öncelikle denemek için küçük bir şişe sipariş edin. Zeytinyağı şişelerinin kargo aşamasında kırılması sık rastlanan bir durumdur.  Bu yüzden sipariş vermeden önce üretici firmanın kargodan kaynaklanan zararları karşıladığından emin olun. Sonuçta şişeyi uygun biçimde muhafaza etmek onların sorumluluğunda.

23.126 kişi tarafından okunan bu makalede zeytinyağı markanızın reklamını yapmak için bilgi@serdarsezer.com‘dan iletişime geçiniz. (Not: Yağın kalitesinden emin olunması için bilgi ve numune talep edilecektir.)

Serdar SEZER

(Bu makale tanıtım amaçlıdır. Bu sitede ürün ve hizmetlerinize ilişkin makale yayınlatmak istiyorsanız bilgi@serdarsezer.com ‘dan iletişime geçiniz.  Sadece kaliteli, faydalı ürün ve hizmetlerin makaleleri yayınlanır. )

Bir yorum Sizinkini ekleyin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir