KULLANICI DOSTU WEB TASARIMIN 4 PÜF NOKTASI

Web sitenizin kullanıcı dostu olması, en az özgün bir tasarıma sahip olması kadar önemlidir.  Evet site arayüzünüz bir sanat şaheseri olabilir fakat kullanıcı aradığını bulamadığında bunun bir önemi kalmayacaktır.  Farenin yavrusunu kaybettiği karmaşık web sitelerin ziyaretçiye sağladığı tek şey “sıkıntıdır”.   Öyleyse yapmamız gereken şey, sanat ile kullanışlılığı tasarım terazisinde dengede tutmaktır.  Hatta kullanışılık biraz daha ağır basabilir.  İşte kullanıcı dostu web tasarımın 4 temel püf noktası ;

 

1. YÖNLENDİRME (NAVİGASYON)

kullanici-dostu-web-tasarim-navigasyon

Yönlendirme kullanışlılık açısında önemli bir öğedir.  Kullanıcı hızlı ve kolay bir biçimde aradığını bulabilmelidir.  Daha önce yapılan çalışmalarda kullanıcıların karmaşık yapıları kullanmaya istekli olmadığını göstermiştir.

Yapılmaması gereken navigasyon hataları şunlardır;

Bulunması zor yönlendirme:  Menü başlıkları, sekmeler, banner alanları görünür olmalıdır. Çünkü kullanıcı bunları bulmak için bir Indiana Jones macerası yaşamaya hevesli değildir.

Garip kısaltmalı bağlantı isimleri: Bağlantı başlıklarını alandan kazanmak için kısaltmamak gerekir. Bize göre anlaşılır olan bir kısaltma kullanıcıya anlamsız gelebilir.

Çok fazla sayıda alt menü: Sanılanın aksine alt menüler çoğu zaman kullanıcı düşmanıdır. Bazen menü ağacı, sarmaşık haline gelir fakat kullanıcı Tarzan değildir.  Onu sitede tutmanın yolu açılır menü gruplarını sadeleştirmektir. Hatta kategorileri doğrudan açılan sayfada göstermektir.

Arama kutusu olmaması: Siteniz başarılı bir yönlendirme düzenlemesine sahip değilse arama kutusu işleri biraz daha kolaylaştırır. O da yoksa kullanıcıya yardımcı olması için bir turist rehberiyle anlaşmalısınız.

2. OKUNABİLİRLİK

web tasarım okunabilirlik

Okunabirlik kullanıcı dostluğu açısından diğer bir önemli faktördür.  Kullanıcının sitenizdeki içeriği hızlıca ve kolayca kavraması gerekmektedir. Nielsen Norman Group araştırmasına göre ziyaretçi bir web sitedeki içeriğin sadece %28’ini okumaktadır.  Okumasını zorlaştırarak bu oranı daha da düşürmeyin. Okunabilirlik için en önemli tasarım faktörleri;

Renk: Yazı fontunun rengi, arkplanla kontrast oluşturmalıdır. Örneğin beyaz bir arkaplan üzerine yazılacak yazının beyaz, açık gri gibi tonlarda olması kullanıcının gözlerini bozmak dışında bir işe yaramaz.

Renk Yazı Kontrastları

Font: Kolay okunabilir ve anlaşılabilir olmalıdır. Özellikle uzun yazıların bulunduğu alanlarda el yazısı türü fontlar kullanılmamalıdır. Serif ve Sans Serif yazı fontları tasarımlar için idealdir. Örneğin ben Open Sans’a bayılırım. Üşenmesem adımı Open Sans olarak değiştireceğim. O derece yani… 😀

Biçimlendirme:  Okunabilirliğin yüksek olması için renk ve font dışında yazıyı nasıl kullandığımızda önemlidir.  Başlıklar kalın ve büyük, satır araları ne çok geniş ne çok dar, vurgulanan alanlar altı çizili ya da farklı renkte olmalı. Paragraf boşlukları vermek de önemli.

3. SİTE HIZI

web tasarım hız

Bu maddeyi daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Günümüzde hızın önemi oldukça yüksek.  Eğer sitenizin yüklenmesi 5 saniyeden uzun sürüyorsa tasarımınızın acayip şahane olmasının ya da kullanışlı olmasının pek fazla önemi kalmıyor. Çünkü ziyaretçi otobüs bekler gibi beklemiyor.   Ayrıca siteniz yavaş yükleniyorsa Google’da sizi ciddiye almıyor.  Bu yüzden yüklemeyi yavaşlatan video arkaplan gibi artistlik hareketlerden, hava durumu vb. gereksiz widgetlerden kaçınmanızı ve resimlerini jpeg mini ya daa tiny png gibi uygulamalarla kayıpsız sıkıştırdıktan sonra siteye yüklemenizi öneriyorum.  Google Page Speed Tool’da resimleri sıkıştırıyor fakat bunu yaparken resimlerin kalitesini bozduğu ve boyutlarını küçülttüğü için  pek bir işe yaramıyor.

4. MOBİL UYUMLULUK

kullanici-dostu-web-tasarim-mobil

Artık her web site mobil cihazlara da uyumlu olmak zorundadır.  Mobilde yüksek performans için esnek (responsive) yapı kullanmak gerekmektedir.  Esnek web sitelerin tasarımları da sade ve kullanışlı olmak zorundadırlar.  Flat style bu ihtiyaçlara cevap vermektedir.  Fakat ülkemizde  hala realistik akımın “dallı güllü, kabartmalı, gölgeli renk geçişli ” tasarımları sevildiği için bu stili tamamıyla uygulayamıyoruz. Bu yüzden ortasını bulmaya çalışıyoruz.  Mobilde biçimlenen arayüzün kullanıcıyı yormaması gerekmektedir. Masaüstü ekranda görünen bazı bölümleri mobilde kapatabillirsiniz. Ne de olsa menü aracılığıyla bu bölümlere ulaşılabilmektedir.  Kullanıcı çok fazla tıklama yapmadan sayfalar arasında gezinebilmelir.  Site mutlaka farklı marka telefon işletim sistemi, tablet ve tarayıcıda test edilmelidir. Çünkü kendi cihazımızda düzgün görünen arayüz diğer cihazlarda berbat görünebilir. Ayrıca en küçük font boyutu 14px olmalıdır. En önemli konulardan biri de formlardır.  Mobilde form doldurmak kullanıcı için işkencedir. Bu yüzden doldurulması gereken form alanları çok daha az olmalıdır.

 

” Kullanıcı dostu web tasarım ” kulağa güzel gelen bir kelime. Ancak arayüzünüz gerçekten kullanıcı dostu değilse ziyaretçiler sitenizi tanımlamak için güzel sözler kullanmazlar. Daha da kötüsü,  dönmemek üzere giderler .

Serdar SEZER

youtube

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir