Web Vatandaşlığı

İstediğimiz Web

Web tarayıcı Mozilla Firefox “istediğimiz web”  temalı bir sosyal farkındalık projesine başladı.  http://webwewant.mozilla.org adresine girdiğinizde kaşınıza  web’den ne istiyorsunuz sorusu çıkıyor ve  şu seçenekler sunuluyor. Privacy (gizlilik), Opportunity (fırsat), Accesibility (erişilebilirlik),  Freedom (özgürlük),  Learning (öğrenme),  User Control (kullanıcı kontrolü).  Sadece bir seçim yapabilirsiniz. Web’den ne istediğinizi seçtikten sonra çocukların konuşma yaptığı çarpıcı bir video açılıyor.

Videoda çocuklar alınıp satılabilen bir veri kaynağı ya da tehdit olmadıklarını, kimliklerinin denetim altında olmaması gerektiğini ve web üzerinde haklarını olduğunu anlatıyorlar.

Web Vatandaşlığı

Videoadaki en önemli söylemlerden biri  ise şu “Ben bir vatandaşım. Hem dünyada yaşıyorum hem de web’de. Benim de haklarım olmalı.” Yani nasıl ki dünya üzerinde çeşitli haklara sahipsek, internette de aynı durum geçerli olmalı. Örneğin, özel hayata saygı, kişisel bilgilerin 3. şahıslarla paylaşılmaması, ifade özgürlüğü vb. Ayrıca bu haklar uluslararası kanunlarla korunuyor olmalı. Bu haklara gerçek hayatta ne kadar sahibiz o tartışılır tabi.

Diğer önemli söylemde ise adeta internet devi Google, Facebook  gibi firmalara hitap ediliyor. Çocuklar bu firmalara yaptıkları için teşekkür ediyorlar fakat bu kadar güçlenmelerinden dolayı korktuklarını da belirtiyorlar. Ardından da “beni ilk sıraya koymayı unutmayın. Ticari çıkarlarınızla kamu çıkarlarını dengeleyin.” diye tembih ediyorlar.

İnternette kişisel bilgilerimiz paylaşılıyor

Bu herkesin bildiği bir gerçek. Google, Facebook, gibi dünya devleri neredeyse her faaliyetimizi kayıt  altına alıyor. Bu kayıtları gerektiğinde ticari firmalarla, istihbarat kurumlarıyla ya da analistlerle paylaşıyorlar. Google ve Facebook daha önce bunu yaptığını kabul etti. Ayrıca reklam hedeflemeleri için bir denek gibi sürekli olarak eğilimlerimizi izliyor, algımıza hükmedecek çalışmalar yapıyorlar. Artık gerçek hayattaki temel insan hakları ve özgürlükleri anlayışına tamamen zıt olan bu uygulamaların önüne kullanıcılar tarafından bir set çekilmesinin zamanı geldi.  Mozilla Firefox’da bu proje sayesinde sesimizi duyurmamızı sağlıyor.

Çağımızda global hak ihlalleri internet devi firmalar tarafından yapılıyor ve buna karşı bir web tarayıcı özgürlük mücadelesi başlatıyor.  Bunu 1990’larda söyleselerdi inanır mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir