1996 yılında Bill Gates ” Content is King ” (İçerik Kraldır) diyerek internet oramındaki en önemli öğenin “bilgi” olduğuna vurgu yapmıştı. Bu sözün önemi internet kullanıcılarının Digital in 2017 Global Overview raporuna göre 3 Milyar 773 Milyon‘a ulaştığı günümüzde daha iyi anlaşılmış durumda. 2000’li yıllar ile birlikte daha önce pek de önemsenmeyen dijital rekabet alanında hareketlenme başladı. Bu hareketlenme ülkemizde ise ancak 2008 yılı sonrasında görülür oldu. İnternette aktif olan olan tüketiciye ürün, hizmet ya da bilgiyi ulaştırmak için içerik üretmek şart hale geldi.
Peki bu dönemde iyi içerikler üretildi mi? Elbette hayır. İçerikler sadece arama motorlarını, siteye güncel içerik sağlandığı konusunda kandırmak amacıyla kullanıldı. Yabancı dildeki makaleler kötü çeviri yapan online platformlarda Türkçeleştirilerek düzeltilmeden yayınlandı. Çünkü bedavaydı. Tabi haşmetli Arama Motoru Google da boş durmadı. Sürekli olarak algortimasını güncelledi. Her güncellemede anlamlı, alakalı, zengin ve özgün içerikler biraz daha değer kazandı. Baştan savma, kandırma ve göz boyama amaçlı içerikler listelenmemeye başladı.
ORJİNAL VE FAYDALI İÇERİK KING’DİR !
Semantik aramanın iyice geliştiği bu zamanlarda ise nihayet sadece orjinal ve faydalı içerikler King olabiliyor. Artık “aman etiketleri eksik etmeyeyim, anahtar kelimeleri bold, italik ve altı çizili yapayım” derdi bitti. İnternet kullanıcısının aradığı bilgiyi tam, düzgün ve detaylı biçimde sunuyorsanız bu yeterli.
İYİ MAKALE YAZARI BULMA SORUNU
İyi içerik sunmak için de iyi makale yazarlarıyla çalışmak gerekir. İyi makale yazarı bulmak ise hemen hemen çölde boncuk bulmak ile eşdeğer bir şans gerektiriyor. İnternetteki içeriği yazacak kişinin hem dil ve imla kuralları açısından, hem anlatım açısından hem de Arama Motoru Semantiği’ne uygun kurgulama yapma açısından uzman olması önemli. Dijital makale yazarlarımızda ise bunlardan en az biri daima eksik. Sırf bu yüzden SEO projelerindeki makaleleri oturup kendim yazmak zorunda kalıyorum. İyi dijital makale yazarı bulamamanın sebeplerinden biri de talebin fiyatı sürekli aşağıya çekmesi. Bugün ortalama her 100 kelime için 1,5 – 2 TL‘ye makale yazılıyor. Bu fiyata ne makale yazarı doğru düzgün bir iş çıkarabilir, ne de müşteri gerçekten işine yarayacak bir içerik sahibi olabilir. İşini gerçekten iyi yapan yazarlar da doğru düzgün kazanç sağlamayadıkları için ellerini çektiler. İyi yazarları piyasada tutabilmek ve kaliteli içeriklere sahip olabilmek için iyi yazarlara her 100 kelime için en az 5 TL ödenmelidir.
OOO O ÇOK PARA YA..!
…diyenlerin seslerini duyar gibiyim. 300 kelimelik bir makale için bir paket sigara ya da bir bardak markası şişirilmiş kahve fiyatı olan 15 TL’yi vermek zor geliyorsa oturup içeriğinizi kendiniz yazacaksınız bir zahmet. Ucuzcu yazarlara da yazdırabilirsiniz. Seçim sizin fakat asla unutmayın;
” HER CONTENT KING DEĞİLDİR ”
İyi düzenlenmiş bir içerik yazısı onbinlerce ziyaretçi tarafından okunabilir ve hedef kitlenizden dönüşüm almanızı sağlayabilir.