HER ŞEY DAHİL OTELLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Her Şey Dahil Otellerde Nelere Dikkat Edilmeli?  Bu yazımda, 1 haftalık yaz tatili motivasyonuyla 51 haftasını, dört duvar içinde ve ekran karşısında geçiren bir dijital emekçi olarak, tatil planlaması konusundaki engin tecrübelerimi sizinle paylaşacağım. Hazırsanız kemerleri bağlayın.

her şey dahil otellerde nelere dikkat edilmeli
her şey dahil otellerde nelere dikkat edilmeli

Her Şey Dahil Nedir?

Her şey dahil bir konaklama seçeneğidir.  Otel, tatil köyü vb. tatil mekanlarında sunulan çoğu hizmet, ödenen ücrete dahildir.  Her şey dahil konseptinde bazı aktiviteler,imkanlar ve hizmetler ücretli olabilir. Örneğin Türk kahvesi, enerji içeceği, bazı yabancı içecekler, alakart restoran  vb. genellikle ücretlidir. Nelerin ücretli olduğu genellikle mekanın ilan verdiği platformda ya da kendi web sitesinde  belirtilir.




Ultra Her Şey Dahil Nedir?

Daha geniş ücretsiz hizmet seçenekleri içeren konsepttir. Örneğin bir her şey dahil otelde sadece bazı yabancı içecekler ücretsiz diğerleri ücretliyken, ultra her şey dahilde tüm yabancı içecekler ücretsiz olabilir. Ya da diğerinde alakart restoran ücrete tabiyken diğerinden 1-2 kere ücretsiz alakart restoran rezervasyonu yaptırma hakkınız olabilir. Tabi bu konsept de tamamıyla “hayrat” değildir. 🙂 Ücret ödemeniz gereken hizmetler olabilir. Bunları da yine aynı şekilde öğrenebilirsiniz.

Her şey dahil otellerde minibar ücretlimi?

Genellikle minibar içindeki çerez, su, meşrubat ya da alkollü içecekler ücretsizdir ve günde bir kez görevliler tarafından yenilenirler. Eğer piyasa fiyatının altında “ucuz” bir otelde kalacaksanız o minibardan pek de hayır beklemeyin. İçinde soğuk savaş döneminden kalma deneysel tüketim maddeleri bulabilirsiniz.  Nefes almayı seviyorsanız bunlardan uzak durmalısınız.

HER ŞEY DAHİL OTEL SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Mutlu bir tatil için önem arz eden ilk aşama budur. Seçiminizi iyi yapmazsanız 1 yıl boyunca beklediğiniz kısa tatil anları kabus gibi geçebilir. Tatil yapacağımız bölgeyi belirledikten sonra rezervasyon imkanı bulunan muhtelif tatil ve rezervasyon sitelerinden birine dalıyoruz. Enuygun gibi sitelerde oteller, her şey dahil, ultra her şey dahil, aile oteli, yetişkin oteli gibi dallarda kategorize edilmiştir. Bize uygun olan kategoriyi seçip otelleri ucuzdan pahalıya sıralayarak tek tek inceliyoruz.

Fotoğraflar:  Fotoğrafların her zaman otelin iyi görünen bölümlerinde çekildiğini ve gerçek görüntüyü çok yansıtmadığını unutmuyoruz. Galeride özellikle restoran, sahil, oda ve  havuz fotoğraflarına odaklanıyoruz. Bazen otel tanıtım sayfalarında sahil fotoğrafı bulunmaz ya da genel bir görüntü yer alır.  Bu da otelin sahilinin ya çok uzak, ya halk plajına bağlı ya da küçük ve taşlık olduğuna işaret eder.

Açıklama ve özellikler:  Açıklama ve özellikler kısmını acele etmeden satır satır okuyoruz.  Otel denize sıfır mı? Kaç havuzu var? Odada su ısıtıcı var mı? Çocuk için bebek yatağı, mama sandalyesi, lazımlık temin ediyorlar mı? gibi pek çok merak ettiğimiz sorunun cevabını bu bölümde alıyoruz.

Yorumlar:  Buraya kadar edindiğimiz bilgiler karar vermemiz için yeterli değildir. Son olarak yorumları okuyup süslenmiş ambalajın içinde gerçekten ne olduğunu öğrenmeliyiz. Çoğu tatil rezervasyon sitesinin kendi yorum alanı  ya da dünyaca ünlü seyahat topluluğu uygulaması TripAdvisor’un yorumları bulunur. İkisi de otelin sayfasında bulunmuyorsa tüylerimiz diken diken olmalıdır. Muhtemelen yorumlar pek iç açıcı olmadığından eklenmemiştir. Yorumlara ulaşmak için mobil cihazımıza tripadvisor uygulamasını indiriyor ya da web versiyonunu açıp otelin adını yazıyoruz.  İşte bu noktada gerçekler tüm çıplaklığıyla  karşımıza çıkıyor. TripAdvisor platformunda ziyaretçilerin oda tavsiyeleri de var.  Bu tavsiyeleri mutlaka okuyun.

Fiyat: Rezervasyon sitesindeki ücreti diğer rezervasyon siteleriyle karşılaştırın.  Son olarak oteli arayıp doğrudan fiyat alın. Düşük bir ihtimal de olsa daha uygun bir fiyata denk gelebilirsiniz.




HER ŞEY DAHİL OTEL REZERVASYONU NASIL YAPILIR?

Her şey dahil otel rezervasyonu fiziksel seyahat acentesi şubelerinden, online tatil platformlarından ya da doğrudan ilgili otele yapılabilir. Bir dijital adam olarak tavsiyem rezervasyonun kesinlikle sektör devi güvenilir online platformlardan yapılmasıdır.  Bu platformlarda iptal güvencesi, destek vb. pek çok ayrıcalığa sahip olursunuz. Site üzerinden rezervasyon talebinde bulunduğunuzda bir müşteri temsilcisi sizi arar ve ödeme işlemlerinizde yardımcı olur. Otel giriş belgeniz ve sözleşmeniz hızlıca mail adresinize gönderilir. Temiz iş !

 

HER ŞEY DAHİL OTEL REZERVASYONU NE ZAMAN YAPILIR?

Rezervasyonun nasıl ve nereden yapıldığı kadar zamanı da önemlidir.  Genellikle Kasım – Aralık gibi Erken Rezervasyon indirimleri başlar. Bu aylarda rezervasyon yaptırırsanız tatilinizi oldukça uygun fiyata getirebilirsiniz. Rezerve ettiğiniz tarih  sezonun en kalabalık dönemi Temmuz-Ağustos aylarına denk geliyorsa en yüksek ücreti ödersiniz.  Eylül ve Ekim ayları ise daha uygundur.  Denizi soğuk olan Ege taraflarında Eylül-Ekim gibi tatil yapmak sizi zorlayabilir fakat Akdeniz civarlarında deniz ve hava bu aylarda da hala sıcak olur.

 

HER ŞEY DAHİL OTELLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Araştırma ve rezervasyon sürecinden sonra sıra otelde nasıl davranılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine geldi.  Otele girmeden önce cebinizde 2 adet 50 TL’lik, 5 adet 100 TL’lik ve 2 adet 200 TL‘lik banknot ve terlik olmasına dikkat edin. Bu bütçe ve terlik ile nasıl daha rahat bir tatil geçireceğinizi anlatacağım.

 

Terlik

terlik

Her şey dahil otele giderken yanınıza almanız gereken en hayati eşyadır.  Bence plaj ayakkabısından çok daha kullanışlıdır. Eğer yanınıza terlik almayı unuttuysanız ve bunu otelde fark ettiyseniz, pazardan 5 liraya alacağınız terliği, otel mağazasında minimum 15-20 euro’dan ( Yaklaşık 730 TL) satın almaya hazır olun.   Mağaza çalışanına ” Ben yerliyim yok mu vergidaşınıza bir indirim?” diye sorduğunuzda ise fiyatı yarı yarıya düşürüp daha uyguna satın alabilirsiniz.  Yine de pazar terliğine ödeyeceğiniz 300-400 TL evlat acısı gibi içinize oturacak ve mutlu tatil günlerinize gölge düşürecektir. 🙂

Havuz

Yüzmek için her zaman denizi tercih edin çünkü hijyenik bir havuzda yüzme olasılığınız tek boynuzlu at görme olasılığınızla aynıdır. Havuz suyu ne kadar sirküle edilse de, ilaçlansa da bakteri yuvasıdır. Türlü türlü insan deri, kıl ve bazen daha fena şeyleri buraya taşır.  Havuz kalabalıklaşınca suyun ısısı da yükselir. Bunun en büyük nedeni vücut ısısındaki bol miktarda idrarın eş zamanlı olarak suya aktarılmasıdır. 🙂



Şezlong Kapma

Her şey dahil otellerde en gözde sportif faaliyettir. İyi bir konumdaki şezlonga sahip olabilmek için kahvaltıdan önce deniz havuz kenarına gidip havlunuzu üzerine yayarak rezerve edebilirsiniz.

 

Havlu Kartları ve Oda Anahtarı

Giriş yaparken size resepsiyondan oda kartı ve kişi sayısı kadar havlu kartı verirler. Bu kartlara gözünüz gibi bakın çünkü kaybederseniz yenisi için sizden dolar ya da euro üzerinden güzel bir ücret talep ederler.

 

Tip Kutuları

tip-kutusu

Her bölüme bahşiş toplamak amacıyla yerleştirilmiş kutulardır. Bu kutularda biriken ücret gün sonunda çalışanlara pay edilir. Fakat çalışanlar paranın bu kutulara atılmasındansa kendilerine verilmesini tercih ederler. Çünkü gün sonunda  kıdemliler ve yöneticilerden dolayı onlara pek de tipbox’tan  pay alma fırsatı düşmez.

 

Bellboy

bellboy

Resepsiyonda giriş yapmanızın ardından bir Bellboy (bavul taşıyıcı – refakatçi) gelip hem bavullarınızı taşır hem de size odanızı gösterir. Bu arada da otelin özellikleri hakkında sizi bilgilendirir. Bellboy’a bahşiş adettendir hazırladığınız 50’liklerden birini odaya varıp bavulları bırakınca eline tutuşturuverin.  Gün boyunca çok fazla misafirle ilgilendiği için 50 TL’lik bahşiş yeterlidir. Sürüm yaparak yolunu bulur.

 

Restoran ve Garsonlar

garson

Odanızdan sonra yol yorgunluğunu atmanız uğrayacağınız ikinci yer restoran olacaktır. Sabah kahvaltısı, geç kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği genellikle otelin merkez restoranında sunulur. Saat kaçta nerelerde yemek olduğu resepsiyondan verilen bir kitapçıkta ya da odanızdaki bir broşürde detaylı biçimde yazar. Restoranda hep aynı masaya ya da civarına oturmaya çalışın. Muhtemelen size servis açan, içkinizi tazeleyen garsonlar genelde hep bu bölümde çalışırlar. Otele geldiğiniz ilk gün ve üçüncü gün cebinizdeki 50 TL’lik banknotlardan birini içlerindeki, hem çalışıp hem diğer garsonları yönlendiren ve konuşkan olan arkadaşa ateşlerseniz masanız hep temiz, bardağınız hep dolu olur. ( Bu arkadaş ya resmi olarak o bölümün şefi ya da ruhani lideridir. Onu memnun etmek ekibi memnun etmektir.) 🙂

 

Housekkeping ve Minibarcı

oda temizligi

Temizlik yapmak ve minibardaki ürünleri yenilemek amacıyla odanıza her gün giren arkadaşlardır.  Temizlik ekibi genelde iki ya da daha fazla çalışandan oluşur.  Otele giriş yaptığınız günden sonraki sabah odadan çıkarken masanın üzerine 2 adet 50 lira ve bir not ( Odamızı temizlediğiniz için teşekkürler. Bu bahşişi alabilirsiniz.) bırakın ve aynısını notu uyarlayıp yanına 1 adet 50 TL ekleyerek ( minibarı yenilediğiniz için teşekkürler…) minibar için de  yapın.  Bu sayede en azından birkaç gün odanızdaki temizliğin iyi seviyede ve minibarınızın hep dolu hatta bazen fazlasıyla dolu olacağını garantiye alabilirsiniz.

 

Barlar ve Barmenler

Her şey dahil otellerin en yoğun bölümleri barlardır. Barmenler kan ter içinde çalışarak istenen garip kokteylleri hızlıca hazırlamak zorundadırlar. Genellikle çok mutlu görünmezler. Fakat içeceğinizi size verirken ona uzatacağınız 100 TL’lik banknot barmenin yüzündeki kara bulutları dağıtır ve size görebileceğiniz en güzel gün doğumu manzarasını görme fırsatı verir. 🙂  Sonraki içeceklerinizi burun kıvırmadan özenle hazırlaması ve içecek sırasında çaktırmadan torpil yapması da cabasıdır. Otellerde genelde birden çok bar olur. Eğer müdavimiyseniz 100’lük banknotları buralarda değerlendirmelisiniz.

 

Havlucu
Kart karşılığı temiz havlu veren ve kirli havluları alıp kartları geri veren arkadaştır. Muhabbeti sağlam tutarsanız havlu ya da kart kaybettiğinizde euro’larca ücret ödememek için gizlice destek alabileceğiniz yegane insan evladıdır. Ona da ilk günden 50 TL bırakırsanız  geleceğinizi garanti altına almış olursunuz. Bunu bir nevi “havlu sigortası” olarak düşünebilirsiniz.

 

Emanet Kasası
Odanızdaki dolapta bulunan ve şifresini sizin belirleyebileceğiniz mini çelik kasadır. Odadan çıkmadan önce değerli eşyalarınızı ve taşınabilir elektronik cihazlarınızı mutlaka bu kasaya koyun. Ortada önemli bir eşya bırakmayın. En iyi otellerde bile hırsızlık vakaları yaşandığı gerçeğini unutmayın. Bu kasalar bazı otellerde ekstra ücrete tabi bazılarında ise ücrete dahildir.

Yazımız burada sona eriyor. Nasıl kaptırdıysam 1417 kelime yazmışım. Sabredip sonuna kadar okuduysanız teşekkürler. Bahşiş için IBAN numaram… 🙂

 

  1. mükemmel bir anlatım çok teşekkür ediyorum merak ettiğim bir konu var herşey dahil ve ultra herşey dahil arasındaki fark nedir?

    1. Teşekkürler. Her şey dahilde bazı etkinlik ve hizmetler örneğin, emanet kasası, spor kulübü, çocuk kulübü, bazı içecekler ücretlidir. Ultra her şey dahilde ise çoğu şey ücrete dahildir. Rezervasyondan önce otelden bu konularda detaylı bilgi almalısınız.

    2. Ultra her şey dahil otellerde mini kasa ücretsizdir. Günün 24 saati yiyecek içecek bulabilirsiniz, tüm alkollü içecekler mevcuttur. Her şey dahil otellerde 3 öğün yemek, bir de kuru pasta, gözleme bulabilirsiniz, ultra olanda donut, pizza, dondurma vs

    1. Otelin tutumuna göre değişiyor. Otel açıklamasında belirtilir. Belirtilmiyorsa arayıp sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir