REGÜLATÖR, PARAFUDR, GÜÇ KAYNAĞI VE TRIMBOX !

Neden regülatör, parafudr, güç kaynağı ve Trimbox üzerine bir makale yayınlıyorum? Çünkü geçtiğimiz günlerde talihsiz bir durum yaşadım. Bir tasarım üzerinde çalışıken bilgisayarımın işlemcisi yüksek voltajdan dolayı yandı.  Saniyelik bir dalgalanma bana oldukça pahalıya mâl oldu.

Malum, bilgisayarla çalışan birinin önlem bu tür konularda önlem alması gerekiyor. Çünkü voltajdaki en ufak bir dengesizlik bütün sistemi bozabilir. Bilgisayarı ve diğer elektronik cihazları bir kenara atmak gerekirse, bu dalgalanma evde yangın bile çıkarabilir. Ben de bu durumlarla karşılaşmamak için çözüm aramaya ve araştırma yapmaya başladım. Bu yazımda, araştırma yaparken aldığım notları ve bulduğum çözümü sizinle paylaşacağım.




Regülatör Nedir?

Bütün elektrikli cihazlarda bulunan regülatör, elektrik kaynağından alınan enerjiyi iç parçaların ihtiyacına göre senkronize eden bir sistem. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, “ekonomik” ev aletlerinden örnek verebiliriz. Bu aletler satılırken düşük enerjiyle yüksek performans gösterecekleri vaad ediliyor. Çünkü söz konusu aletlerde yer alan regülatörler, minimum miktarda elektriği sisteme dağıtarak çalışmalarını sağlıyor. Kısaca bir tanım yapmak gerekirse, enerji akımını ihtiyaca göre dönüştüren bir parça diyebiliriz. Fakat yüksek akım hasarına engel olamıyor.

Parafudr Nedir?

Yıldırım gibi etkenlerden kaynaklanan ani dalgalanmaları toprağa ileten sistem parafudr olarak adlandırılıyor. Ancak paratoner ile karıştırmamak gerek. Paratoner, binaları güvenceye alan bir sistem ve tek işlevi enerjiyi toprağa yöneltmek. Parafudr ise cihazlarda iç sistem parçası olarak bulunuyor ve bir yandan voltajı yönlendirirken diğer yandan cihazın performansına devam etmesini sağlıyor. Fakat aşırı gerilimleri engelleyemiyor.




Güç Kaynağı

Güç kaynağı kısa süreli akım kesilmelerinde, elektrikle çalışan cihazlara enerji sağlayıcı olarak görev yapar.  Örneğin bir güç kaynağınız varsa masaüstü bilgisayarınız ile çalışırken elektriğin kesilmesinden ve projenizin yok olmasından endişe etmezsiniz. Aşırı gerilimler ve anlık voltaj dalgalanmalarında hasar görebilirler.

Elektrikli Cihazların Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Her cihazın farklı bir çalışma sistemi ve iç yapısı olsa da, temel prensipleri birbirine benziyor. Yukarıda adı verilen parçalar, elektrik enerjisiyle çalışan en küçük aletlerden en gelişmiş sistemlere kadar bütün cihazlarda yer alıyor. Bunlar, elektrik enerjisinin güvenli ve verimli bir şekilde kullanılması için gerekli olmakla birlikte, yeterli değil.
Cihazlarınız ne kadar kaliteli olursa olsun, voltaj dalgalanmasını önlemeniz gerekiyor. Bu da Trimbox ile mümkün. Araştırmalarım sonucunda bulduğum ve evimin elektrik tesisatına taktıdığım Trimbox’un temel prensibi, cihazlara ve elektrik sistemlerine senkronize olarak, dalgalanmaları önlemek ve enerjinin hem verimli hem de güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak.

regülatör, parafudr, güç kaynağı ve trimbox
regülatör, parafudr, güç kaynağı ve trimbox

Trimbox, ani voltaj dalgalanmalarını anlayarak anında uygun seviyeye getiriyor. Ayrıca regülatör, güç kaynağı gibi sistem parçalarının güvenliğini de sağlıyor. %100 Türk yapımı olan bu ürün, hem ev elektroniğinde hem de sanayi sistemlerinde güvenlik sağlamakta. Elektrik enerjisi alanında son yılların en önemli buluşlarından biri olduğunu söyleyebilirim.

Yaşadığım bu deneyimden sonra Trimbox’ı herkese tavsiye edebilirim. Keza elektrik tesisatınız yeni bile olsa, dalgalanmaların önüne geçmek hiçbir zaman garanti değil. Bir Trimbox alıp rahat etmekte fayda var.

Bir yorum Sizinkini ekleyin
  1. Parafudr için yıldırım gibi etkenlerden meydana gelen dalgalanmaları engelliyor demişsiniz. en sonda da aşırı gerilimleri engelliyemiyor demişsiniz. yıldırımdan daha yüksek bir gerilim olabilirmi? kafam karıştı?
    teşekürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir