SANAL VERİ MERKEZİ ODASI NEDİR?

Sanal Veri Odası ( Virtual Data Room – VDR) ya da ülkemizde yaygın olarak kullanılan adıyla sanal veri merkezi genellikle şirketlerin veri depolama ve paylaşma işlemleri için kullanılır. Bu çalışmalar sırasında çok miktarda gizli veri bu odalara toplanır ve ilgili taraflara gönderilir. Genel olarak satın alma ve birleşmeler, bağış, iflas, şirket yeniden yapılandırması ve biyoteknoloji ve ihale prosesi gibi ortak teşebbüsler yürüten hukuk, muhasebe, yatırım bankacılığı ve özel sermaye şirketleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.



Geleneksel versiyon normalde şirketin ofisi içerisinde bulunan, sürekli izlenen, kilit, kamera, alarm vb. yöntemler ile güvenliği sağlanan; mevcut belgeleri ve diğer verileri inceleme, raporlar hazırlamak için alıcıların, danışmanların özel izin ve güvenlik personeli kontrolünde ziyaret ettiği bir odadır.Sanal ortamda ise her yerden erişilmesi mümkün olan, yüksek güvenlikli ve güçlü özellikli bir yazılım ve geniş bir sunucu alanıdır.

Neden Sanal Veri Merkezi – Odası Kullanılmalı?

Günümüzün teknolojik ortamında fiziksel veriler vakit kaybı ve ek maliyet yaratmaktadır. Örneğin  şirket birleşmesi operasyonu sırasında iki şirket de birbirinin mali ve hukuki başta olmak üzere pek çok belgesini inceler.   Bu iş fiziksel bir veri odasında yapıldığında evrakların içine gömülmek, aradığını bulmamak, pek çok önemli veriyi gözden kaçırmak, kopya çıkarmadaki vakit kaybı gibi pek çok olumsuzlukla uğraşmak gerekir. Fakat  sanal odalarında arama motoru ile aradığını bulmak, önemli verileri süzebilmek, kolayca kopya üretebilmek, aynı belge üzerinde çok kişi çalışabilmek ve çalışmaların kimin tarafından nasıl yapıldığını takip edebilmek vb. işlemleri gerçekleştirmek oldukça kolaydır.




Sanal veri merkezi odası nedir?
Sanal veri merkezi odası nedir?

Sanal Veri Merkezi – Odası Temel Güvenlik Özellikleri

Veri odaları en yüksek güvenlik standardı olan ISO/IEC 27001:2005 güvenliği uyumlu olmalıdır. Belgeler tüm yetkisiz kullanıcıların erişimlerini engelleyen 256 bit şifreleme ile şifrelenmelidir. Uygulamaya erişim, benzersiz bir iki faktörlü kimlik doğrulama sistemiyle güvenli bir şekilde kısıtlanmalıdır. Tek kullanımlık parola yetkilendirilen bir kullanıcının cep telefonuna gönderilmeli ve yalnızca o oturum boyunca geçerli olmalıdır.

 

Sanal Veri Merkezi Odası Hesabı Özellikleri

Hesap bir saat içerisinde açılmalı ve 24 saat ya da daha kısa bir süre içerisinde 100.000 belgeye kadar dış erişime hazır hale gelmelidir. Belgelerin Word, Excel, Power Point gibi Office vb. formatlarda dijitalleştirme çalışmaları veri odası hizmeti sağlayan firma tarafından yapılmalıdır. Çok dilde 7/24 hizmet destek personeliyle, işleminiz her zaman deneyimli uzmanlar tarafından desteklenmelidir. Yöneticiler ve kullanıcıların kolayca çalışmaya başlaması için ücretsiz eğitim de sunulmalıdır.

Sanal Veri Odası Basitlik için tasarlanmış olmalıdır

Uygulama gereksiz ve karmaşık işlevli arayüzle kullanıcıların kafasını karıştırmaktan kaçınarak, yalınlık ilkesiyle tasarlanmalıdır. Başlangıçtan itibaren kullanıcı dostu olacak şekilde geliştirilmiş olmalıdır. Uzun alışma süreci gerektirmemeli yöneticiler kullanıcı faaliyetini  kolaylıkla izleyebilmelidir. Denetleme raporları daima hazır olmalıdır böylelikle belgelerinizi kimin ne zaman incelediğini istediğiniz an görebilirsiniz. Ayrıca kullanıcıların odada ne kadar aktif olduğunu ve işlemle en çok hangi firmanın ilgilendiğini de görebilirsiniz.

Bir yorum Sizinkini ekleyin
  1. Merhaba,
    bu tarz odaları oluşturan ücretli ve ücretsiz servisler var mıdır ? Varsa Türkiye’de de var mıdır ? bu konuda yorum veya yeni bir yazı yazarsanız sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir