1. SPLASH (POP UP) PENCERESİ EKLEYİN
Splash, bir web siteye girildiğinde ekranın ortasında beliren, duyuru ya da reklam amacıyla kullanılan ve içeriğin görülmesine engel olan penceredir. Web site ziyaretçileri “kısıtlanma” hissi yaşadıkları için bunlardan “nefret” ederler. Çoğunlukla da pencereyi kapatmak yerine siteden çıkış yaparlar. Ziyaretçi kaçırmak için harika bir yoldur. Hele ki belli süre kapatılması mümkün olmayan bir splash penceresi kullanırsanız hem reklam yapma hem de toplumsal küfür literatürünün gelişimine katkıda bulunma şansı yakalarsınız. Bir taşla iki kuş !
2. BLINK BANNERLER YERLEŞTİRİN
Blink banner, 90’lardan kalma yanıp sönen görsel alanlarıdır. Bunlar da reklam, duyuru ya da e-ticaret sitelerinde yeni ürün tanıtımı için kullanılırlar ve ziyaretçinin içeriğe odaklanmasını engellerler. Google böyle bannerlerin kendi reklam platfomlarında kullanılmasını yasaklamıştır. Blink bannerlerin kullanıldığı bir web sitedeki içeriği okumak, ara sokaktaki bir yeni yetme diskosunda kitap okumak gibidir. Eğer sitenizde böyle bannerler kullanıyorsanız işkenceden hoşlanan ziyaretçilerin dışındakiler fazla eyvallah etmeyecektir.
3. MOBİL UYUMLU OLMAYAN ARAYÜZ KULLANIN
Mobil bilgi ve iletişim çağında hala farklı ekran çözünürlüklerine göre ölçeklenmeyen bir arayüz kullanıyorsanız ziyaretçi kaçırma konusunda etkili bir avantajınız var demektir. Ziyaretçi eğer sabırlı biriyse ve tasarımı görür görmez çıkış yapmadıysa, akıllı telefonunda sitenizi görüntülerken geliştirdiği parmak kasları ya da döktüğü her ter damlası için size şükranlarını sunacaktır.
4. TRAFİK ÇEKMEK İÇİN İÇERİK HİLELERİNE BAŞVURUN
Site trafiğinizi arttırmak için içerik hilelerine başvuruyorsanız, kısa sürede ziyaretçi kaçırma şampiyonları arasında yeriniz almanız işten bile değil. Bilmeyenler için bu hilelerden ikisini özet geçiyorum. Asparagas Haber: Yalan içeriğin, şu kişi öldü, bu kişi hakkında şok iddia vs. gibi sansasyonel bir başlıkla yayınlanması ve sosyal medyada yayılmasıdır. Kısa sürede binlerce kişi sitenizi ziyaret eder ve haberin doğruluğunu araştırır. Yalan olduğunu anladığında da bir daha size itibar etmez ve asrın haberini de yakalasanız sitenize gelmez. Sizi google’a “spam site” diye şikayet ederse de kendi hayal aleminizde tek başınıza eğlenmeye devam edersiniz. Sayfa Gezdirme: Bir cümlelik içeriğin, bir foto galeri akışındaki son sayfaya yerleştirilmesi olayıdır. Böylelikle site sahibi, sayfa görüntülenme sayısını arttırır. Başlığı görüp sitenize gelen ziyaretçiniz içeriğe ulaşmak için sayfaları tek tek gezer. En sondaki fotoğrafta kısa bir cümle görünce kapıyı suratınıza çarpıp bir daha dönmemek üzere gider.
5. GEÇ AÇILAN BİR SİTENİZ OLSUN
Eğer web siteniz imaja dayalı bir tasarıma, gelişigüzel bir kodlamaya, ana sayfasında sıkıştırılmamış fotoğraflara vb. 5 saniyeden daha uzun sürede açılmasına sebebiyet verecek olumsuzluklara sahipse, insanları kaçırma konusunda “master” düzeydesiniz demektir. Web kullanıcısının sabrı ortalama 5 saniyedir. Dolayısıyla eğer web siteniz bir Budist tapınağıyla ilgili değilse ziyaretçiniz 5 saniye sonra voltayı alacaktır.
Serdar SEZER
çok eğlenceli bir içerik hazırlamışsınız. ancak sanırım kimse ziyaretçisini kaçırmak istemez 😀 bir web tasarım uzmanı olarak yazılarını takip ediyorum. ellerinize sağlık.