İKİNCİ EL ARABA ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizin için kaleme aldım. Geçtiğimiz günlerde yaşadığım bu tecrübe sırasında edindiğim bilgiler sizin de işinize yarayabilir. İkinci el araç satın almak şüphesiz çok daha ekonomiktir fakat aynı zamanda risklidir de. Dikkat etmeniz gereken önemli detaylar şunlardır;




 

1. SATIN ALACAĞINIZ ARABANIN KRONİK SORUNLARINI ÖĞRENİN

Almaya karar verdiğiniz arabanın marka ve modeline ilişkin Google’da ayrıntılı sorgular yapın. Pek çok araba markası/modelinin kronik sorunları bulunmaktadır. Bunlardan bazılar büyük bazıları ise küçük çaplıdır. Özellik şanzuman, motor, fren sistemi vb. önemi yüksek bölümlerdeki kronik sorunlar ileride size maddi açıdan büyük külfetler yaşatabilir. Google’da yapacağınız örnek sorgular;

marka model yılı şanzıman sorunu”
( Bazen sadece marka modal şanzıman yazdığınızda altta açılan listede marka model otomatik şanzıman arızaları yazar. Bunlar Google’da en çok yapılan arama sorgularıdır. Eğer bu kısımda böyle bir başlık görüyorsanız pek çok kişi bu soruna maruz kalmış demektir.)

marka model yılı nasıl bir araba”

marka model yılı fren sorunu”




 

2. SATIN ALACAĞINIZ ARABAYI DİKKATLE İNCELEYİN

arabayi-alamadan-once-inceleyin
arabayi-alamadan-once-inceleyin

İnternette görüp beğendiğiniz arabayı mutlaka fiziksel olarak ve mutlaka gündüz vakti görüp inceleyin. Dikkat etmeniz gerekenler;

1. Camlarında delik ve çatlak var mı?
Camdaki çatlaklar ve küçük çaplı delikler araba kirliyse gözden kaçabilir. Satıcı bu durumu gizlemek için arabayı özellikle kirli halde tutmuş olabilir. Bunu anlamak için diğer kısımlara göre daha kirli noktaları tespit edin. Toz ve kir deformasyon olan noktada nispeten daha çok birikir. O noktayı elinizle hafifçe ovalarsanız altındakini görebilirsiniz. (Cam değişimi genellikle kasko sigortasıyla ücretsiz olarak yaptırılabilmektedir.)

2. Paslanma çizilme var mı?
Kaportayı, kapıları ve bagaj kapağını açın. Eğilip çamurlukları kontrol edin. İç alanlarda paslanma, delinme, çizik olup olmadığını kontrol edin. Aracın tüm parçalarının aynı renk olup olmadığına dikkat edin. Farklı renkte bir alan görürseniz boyama söz konusu olabilir.

3. İç kısımdaki sorunları belirleyin
Koltuk ayarlarının, cam, klima, navigasyon, silecek, radyo vb. donanımların iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

4. Farları kontrol edin
Uzun, kısa, sis ve sinyal lambalarının yanıp yanmadığını kontrol edin. İmkanınız varsa bu farları dıştan da gözlemleyin.

5.Duruşuna bakın
Aracın duruşuna biçimine dikkat edin. Eğe bir tarafı daha alçak ya da yüksek duruyorsa süspansiyon problemi olabilir.

 




3. ŞASİ NO İLE KM VE HASAR SORGULAMASI YAPIN

Satıcı “kaza değişen yok” dese de mutlaka hasar sorgulaması yapın. Hasar sorgulamasında yapılan en büyük hata plaka ile tramer sorgulamasıdır. Bu her zaman doğru bilgi vermemektedir. Çünkü bazen satıcılar, satacakları kazalı araçların plakalarını sorunsuz araçların plakalarıyla değiştirmekte, yeni veriler işlenene kadar o plaka ile sorgulama yaptığınızda karşınıza sorunsuz aracın kaza durumu bilgileri çıkmaktadır. En doğru sorgulama sonucuna Şasi No sorgulamasıyla ulaşırsınız. Bunu EPTT AVM HGS uygulamasıyla yapabilirsiniz.

Uygulamayı yükledikten sonra zaten hemen ana ekranda bulunan Araç KM Sorgula butonuna tıklayın. Açılan sayfada Plaka yazan yere tıklayın ve Şasi No‘yu seçin. Aracın şasi no’sunu girip Sorgula butonuna tıklayın. Sonraki açılan sayfada uygulama sizden 5 TL’lik sorgulama ücretini tahsil edebilmek için kredi kartı bilgilerinizi isteyecek. Kart bilgilerinizi girdikten sonra tekrar Sorgula butonuna basıp araca ilişkin detayları görebilirsiniz.

Size söylenen şase numarasının, ruhsattaki şase numarası ve motor şase numarası ile aynı olup olmadığını kontrol edin. Ruhsattaki no ile motordaki no aynı değilse araç çalıntı olabilir.

 

4. TEST SÜRÜŞÜNE ÇIKIN

test-surusune-cikin
test-surusune-cikin

Test sürüşünde dikkat etmeniz gerekenler;

1. Motor kolay ve gürültüsüz çalışmalı.

2. Debriyajı saldığınızda araç kavrama noktasında titrememeli.

3. Yolda ilerlerken tekerlekleri düz pozisyona getirip bir süreliğine direksiyonu bırakın ve aracın sağa sola çekip çekmediğine bakın.

4. Fren yaptığınızda balatalardan gıcırtı benzeri sesler gelmemeli.

5. Mümkünse aracı kavisli, engebeli, virajlı yollarda da sürerek yol tutuşuna, dönüşüne, sarsıntısına bakın.

6. Egzozdan çıkan dumanın, mavi ya da siyah olmamasına dikkat edin.

 

5. ARACI EKSPERE GÖTÜRÜN

Tüm bu testlerden sonra içinizin daha da rahat etmesi için aracı ekspere götürün. Eksperler genellikle oto sanayi bölgelerinde bulunan ve gelişmiş cihazlar ile aracınızı kontrol eden uzmanlardır. Eğer boyalı, değişen parça, amortisör, motor, fren vb. sorunlar varsa ekspertiz testinde ortaya çıkar. Tabi aracı ekspertize götürmeden önce satıcıya aracın tüm sorunlarını sorun ve testte söylediklerinden büyük bir sorun çıkarsa ekspertiz ücretini onun ödemesi gerektiği konusunda anlaşın. 2018 yılı itibariyle ekspertiz ücreti 150 TL ile 300 TL arasında değişiyor.

 

6.  ÖDEMEYİ NOTERDE YAPIN

Ücreti satış işlemi öncesinde satıcı ile sayıp, satış işlemi sırasında da teslim edebilirsiniz. Satış işlemini sakın ruhsatta ismi olan kişi dışında başka biri ile yapmayın. Aracı üstünüze almak için hem noterde satın alma işlemi yapıp hem de Trafik Şube Müdürlüğü’ne gidip adınıza ruhsat çıkartmanıza gerek yok. Artık satış ve ruhsat alma işlemi noterde tamamlanıyor. Notere bu işlemler için 2018 yılı itibariyle toplamda 181 TL ödüyorsunuz. Plakayı değiştirmek isterseniz işlem sırasında belirtiyorsunuz. Sonrasında alacağınız evrak ile şoförler ve otomobilciler odasına gidip plaka basımı yaptırabilirsiniz. Bunun için de 50 – 60 TL daha ödemeniz gerekiyor.

 

NOTER SONRASI YAPMANIZ GEREKEN ÖDEMELER

Ekspertiz ücreti, aracın ücreti ve Noter ücretini ödedikten sonra kurtulduğunuz sanmayın. Daha önünüzde Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası ödemeleri var.  Trafik Sigortasını aracı satın aldıktan 15 gün içinde yaptırmanız zorunlu. Eğer ilk kez Trafik sigortası yaptırıyorsanız  1000 TL civarı bir rakam ile karşılaşacaksınız. Kasko sigortası zorunlu değil fakat yaptırırsanız minimum  900 – 1000 TL  ödeyeceksiniz. Trafik sigortasına taksit yapılmıyor fakat Kasko sigortası kredi kartına 9 taksit ile ödenebiliyor.

 

TRAFİK SİGORTASI İLE KASKO SİGORTASININ FARKI NEDİR?

Zorunlu Trafik Sigortası kaza yaptığınızda zarar verdiğiniz karşı tarafın ve üçüncü şahısların (hem araçlarının, hem de şahısların bedenlerinde oluşacak) hasarların belli limitler dahilinde telafisine yönelik  ödeme yapılır. Kendi aracınızdaki ve bedeninizdeki hasarların giderilmesi için yapılacak ödemeler  size aittir. Kasko sigortasının amacı ise aracınızın kaza, çalınma, toplumsal hareketler, yanma gibi durumlarda uğrayacağı zararların karşılanmasını sağlamaktır.  Özetle Kasko sigortası yaptırmanızı öneririm. Eğer uygun fiyatlı, geniş kapsamlı ve güvenilir bir kasko sigortasına ihtiyacınız varsa  bilgi@serdarsezer.com‘a e-posta gönderip benden tavsiye isteyebilirsiniz.

youtube

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir