İYİ BİR WEBSİTE NASIL OLMALI?

1 DAYINIZIN OĞLU TARAFINDAN YAPILMAMIŞ OLMALI

iyi-bir-website1

İyi bir website özgün ve kaliteli bir arayüz tasarımına sahip olmalıdır. Dolayısıyla ” kuzenim photoshop biliyor ona yaptırayım” derseniz basma fistanın üzerine leopar desenli bluz giymiş, nur topu gibi bir tasarımınız olur.  Çünkü photoshop kullanmayı bilmek, iyi bir web site tasarımı yapmak için yeterli değildir. Arayüzünüz renk, desen, yerleşim, seo, kodlama bilgisi olan ve web mantığını iyi bilen, tecrübeli bir profesyonel tasarımcı tarafından oluşturulmalıdır. (Dayınızın oğlu iyi bir web tasarımcıysa o başka.. 🙂

 

2 AÇILIRKEN ACELE ETMELİ

website-hizli-acilmalidir

Websitenizin aceleci olması yararınızadır. Yapılan pek çok araştırma sonucuna göre; eğer web siteniz 5 saniyeden daha uzun bir sürede açılıyorsa, çoğu ziyaretçiniz tarayıcısında bulunan o sevimsiz çarpı butonuna tıklayacaktır. Bu yüzden web sitenizi, ana ve alt sayfaları 5 saniyeden kısa sürede açılacak biçimde düzenlemelisiniz.  Hızınızı şuradan kontrol edebilirsiniz: pingdom.com

 

3 MOBİL UYUMLU (RESPONSIVE) OLMALI

cep-telefonu-kusagi

Artık mobil iletişim çağındayız. Yolda, toplu ulaşımda, kafede hatta evinizde gördüğünüz o kafasını akıllı telefonuna ya da tabletine gömmüş ve boynu tutulmuş olan şahıs sizin potansiyel site ziyaretçinizdir. Haliyle websiteniz onun en çok vakit geçirdiği ekranlara uyumlu bir yapıda olmalıdır.  Günümüzde artık çoğu site bu yapıya uygun olarak oluşturuluyor ama hala bu sisteme uymayan yeni sitelere de rastlamak mümkün. O yüzden eski web sitenizden bir an önce kurtulun veya yeni bir site yaptıracaksanız mutlaka bu özelliği talep edin.

 

4 ARAMA MOTORLARININ GÖZDESİ OLMALI

seo-arama-motorlarina-uygunluk

Siteniz arama motorlarının seveceği yapıda olursa, kolaylıkla altın yoldan geçerek gözdeler arasına katılacaktır. 🙂  Bunun  için tasarım ve kodlama sırasında; sef link, düşük sorgu, anahtar kelimeli başlık alanları, alt taglı resimler,  her sayfa için meta alanları bulunması gibi pek çok kritere uygun biçimde oluşturulmalıdır. Bu arama motorlarının gözüne girebilmek için atılan ilk adımdır.  Koşmak için ise siteniz tamamlandıktan sonra anahtar kelime odaklı seo çalışması yapmanız ya da yaptırmanız gerekmektedir.

 

5 HÜKMEDİLEBİLİR OLMALI

yonetilebilir-web-site

Şurayı değiştireyim “olmaz sistem izin vermiyor”. Siz değiştirin ” o zaman şu kadar para isteriz” . Bu tezgahtan kurtulmanın yolu daha en baştan kişiselleştirilebilir ve önemli her alanı yönetilebilir bir web site yaptırmaktır. WordPress’in tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri de budur. Çünkü yönetim panelinin erişimi neredeyse sınırsızdır. Kodlama bilmeden de pek çok alanı yönetebilir ve kişiselleştirebilirsiniz.  Tabi wordpress’te de aşırı sorgu yükü, tasarımsal kısıtlamalar gibi sorunlar baş gösterir. Özetle bir firmaya özel bir website yaptırdığınızda nereleri yönetebileceğinizi mutlaka sorun. Sürekli güncelleyeceğiniz ve ileride değişiklik yapabileceğiniz tüm bölümlerin emrinize amade olmasını isteyin.

 

6 SOSYAL VE DIŞA DÖNÜK OLMALI

sosyal-medya

Asosyal bir website sadece ayıp olmasın diye takip eden arkadaş çevrenizce bilinir. Fakat sosyal, dışa dönük ve etkileşimli bir website size yeni ziyaretçiler sağlar.  Bunun içi sitenizde mutlaka rss beslemesi, sosyal medya takip, beğeni ve paylaşım butonları, blog bölümündeki yazılar için yorum alanları olmalı. Tabi biraz da siteyi kullanırken emek sarfetmeniz lazım. Örneğin yeni bir makale yayınladığınızda hemen sosyal platformlarınızda paylaşmalısınız. Zamanla konularınızın daha çok okunduğunu göreceksiniz. Bu arada sosyal medya deyince akla nedense sadece Facebook, Youtube ve Twitter geliyor.  Pinterest, Vimeo, Instagram, Storify, Flickr gibi platformları da kullanmalısınız. Google Plus toplulukları da oldukça güzel hit sağlıyor.
Google Plus Topluluğu: Bloglardan Yazılar
Facebook Sayfası: Blog Yazıları

 

7 MODAYA UYGUN OLMALI

1980lerin-modası

80’lerde vatkalı bir gömlek giyseniz problem olmazdı fakat aynısını günümüzde giyseniz epey garip kaçar.  Yani 2016 yılı itibariyle, 2010 tasarım trendiyle arayüzü hazırlanmış bir website için de aynı durum geçerli.  Artık “ziyaretçi ana sayfayı açınca her şeyi aynı yerde bir arada görsün” tutumunuzdan vazgeçme zamanıdır. Bu yaklaşım 90’ların sonuna, 2000’lerin başına ait ve çoktan müzelik oldu. Eğer yeni uzun ve kaydırmalı tasarımları, ziyaretçiniz fare tekerleğiyle aşağı inerek sitenizi gezmeyi beceremeyecek diye istemiyorsanız bir de şöyle düşünün. Bunu yapmayı beceremeyen bir ziyaretçi zaten size hiç ulaşmasa daha iyi. Hem böylelikle doğal bir seleksiyon da yapmış olursunuz. 🙂

 

8 KULLANICI DOSTU OLMALI

kullanici-dostu-website

Modaya uygun olsun dedik ama kullanıcıyı da göz ardı etmiş değiliz.  Ziyaretçinin aradığını kolayca bulabilmesi, navigatörler yardımıyla geri adım atmadan sayfalar arasında gezinebilmesi, sitenin ona bir takım öneriler ve yönlendirmeler yapması gerekmektedir.  Bu konuda başarı sağlamak için örneğin önce test amaçlı bir beta site oluşturup çevrenizdeki 10-20 kişiden sitenizi dolaşmasını, belli bir görevi yapmasını (x ürününe ulaşıp detay sayfasına gitmesini) ve size nasıl bir tecrübe olduğunu anlatmalarını isteyebilirsiniz. Daha kolayı ise Yandex Metrica kullanmaktır. Yandex Metrica ziyaretçilerinizin sitenizdeki hareketlerini video olarak size gösteriyor.  Böylelikle kullanıcı erişimi konusunda sıkıntılı alanları tespit ederek düzeltebilirsiniz.

Serdar SEZER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir