Bu makalede para kazanmak için ne web sitesi açmalıyım? sorusunun cevabını vereceğim. Sitenizi yayınlarken faydalanabileceğiniz önemli püf noktaları anlatacağım. Normalde profesyonel danışmanlık yaptığım kişilere sunduğum bilgilerin bir kısmını sizlere ücretsiz vereceğim.
Öncelikle şunu belirteyim herkes bir web sitesi kurup içerik girerek, geçimini sağlamak ya da bir ek gelir edinmek ister. Bunun stressiz, kolay ve keyifli bir iş olduğu düşünülür. Fakat kazın ayağı (kaziye-i anha) hiç de böyle değil !
Olayın negatif unsurlarından konunun sonunda bahsedeceğim fakat önce şu kazandıran web site türlerine bir bakalım. En az kazandıran site türünden başlıyoruz;
1. PARA KAZANMAK İÇİN İLAN WEB SİTESİ AÇMAK
Google varken ilan sitesine ne gerek var? diye düşünebilirsiniz. Aksine Google, ilan sitelerine olan ihtiyacı arttırdı. Çünkü firmalar başta Google olmak üzere kendi web sitelerinin arama motorlarındaki popülaritesini arttırmak için diğer sitelere tanıtım yazıları ve linkler eklemek istiyorlar. Bu yüzden ilan siteleri çok önemlidir. Peki para kazandıracak bir ilan sitesi nasıl olmalıdır? Öncelikle mobil, seo, sosyal medya uyumlu olmalıdır. Bunlar zaten temel gereklilikler. Üye paneli girişi olmalıdır. Böylelikle firma temsilcileri üyelik alarak kendi ilanlarını girebilirler. Firmalar web site bağlantılarını ekleyebilmeli daha da önemlisi bu bağlantıları bir kelimeye tanımlayabilmeli. Buna imleme diyoruz. Tanıtım yazısı girmeyi zorunlu kılın ki sitenizde içerik de olsun. Siz de bir blog bölümü oluşturup sitenizi özgün içerikle beslemeli, içerik işinin tamamını üyelere bırakmamalısınız. Başlangıçta belki 1-2 yıl tamamen ücretsiz hizmet vermelisiniz. Bu süreçteki amacınız dijital ortamda sitenizi tanıtmak ve kullanıcı sayısını arttırmak olmalı.
Gelir Modelleri:
Sitenizin kullanıcı sayısı, ilan sayısı ve trafiği arttığında da çeşitli biçimlerde para kazanmaya başlayabilirsiniz. Örneğin reklam alanlarını kiralayabilir, site linki ekleme, açıklama yazısı girme gibi alanları ücretli yapabilir, sıralama avantajı için ücret talep edebilirsiniz. Fakat asla üyelik aşamasında ücret talep etmeyin. Bırakın ücretsiz üye olsunlar.
2. PARA KAZANMAK İÇİ HABER WEB SİTESİ AÇMAK
Haber sitesini kurmak da işletmek de zordur arkadaşlar. Büyük sitelerdeki haberleri kopyalayarak içerik yaratabilirsiniz elbette fakat bir gün telif ihlali davası celbini alınca pişman olursunuz. Peki nasıl içerik üreteceksiniz? Öncelikle biraz paraya kıyıp bir haber ajansından web site haber üyeliği alabilirsiniz.
Artık ajanslar, haber siteleri için daha uygun fiyatlı yıllık haber içerik paketleri satıyorlar. Bu haberleri bir bağlantıyla sitenize çekip kolayca yayınlayabilir ya da size verdikleri panelden kopyala yapıştır yapabilirsiniz. Bu sayede ananızın ak sütü gibi helal ve lisanslı içeriği yayınlama hakkınız olur. Benim o kadar bütçem yok diyorsanız kolları sıvayıp kendi içeriğinizi üreteceksiniz demektir.
Öncelikle çevrenizdeki eli kalem tutan tanıdıklarınızdan çeşitli köşe yazıları alarak bir iki ay boyunca içerik tabanı oluşturmanız gerekecek. Tabi siz de özel ya da genel konularda özgün yazılar hazırlamalısınız. Sonrasında kendi istihbarat akışı çalışmanızı yapmalısınız. Faal olan dernek, kurum ve şirketlere mail göndererek, basın bültenlerini haber sitenizde ücretsiz olarak yayınlayabileceğinizi bildirin. Ne kadar çok yere ulaşırsanız o kadar faydalı olur. Zamanla ulaştığınız yerlerin yazılı basın açıklamaları fotoğraflarıyla birlikte size iletilmeye başlanacak. Siz de bunları sitenizde yayınlayarak legal içerik elde etmiş olacaksınız. Peki tüm bunlar para kazanmak için yeterli mi? Elbette değil. Yeni bir site açtığınız için SEO çalışmasından sonuç beklemeniz 1-2 yılı alabilir. Bu yüzden haberlerinizi sosyal medya platformlarında paylaşmanız gerekiyor. Facebook ve google topluluk – haber-siyasal görüş gruplarında bu haberleri paylaşabilir, yine aynı içerikteki sayfalara mesaj bölümünden bağlantılarınızı gönderebilirsiniz.
Ya da R10, Wm aracı gibi webmaster forumlarından yüksek takipçili haber-,siyaset sayfaları satın alabilirsiniz. Fakat bunu yaparken dolandırılmamak için çok dikkatli olun.
- Satın alacağınız facebook sayfasındaki paylaşımları inceleyin. Eğer takipçi sayısı çok olduğu halde, paylaşımlarda az beğeni ve yorum varsa muhtemelen sahte takipçi içermektedir.
- Sayfayı satın alacağınız şahıs, satış işlemi görüşmesi için sizi forum dışındaki Skype vb. bir iletişim platformuna davet ederse kabul etmeyin. Görüşmeyi forum üzerinden sürdüreceğinizi söyleyin.
- Sayfayı satın alacağınız şahıs size herhangi bir dosya ya da bağlantı gönderirse sakın tıklamayın ve açmayın. Muhtemelen içinde bir truva atı virüsü olabilir.
4. Sayfayı satın alacağınız kişinin forum profilindeki itibarına ve geçmiş satışlarına bakın.
5. Sayfayı satın aldıktan sonra mesaj bölümünden “sayfanıza reklam vermek istiyorum hesap no iletebilir misiniz” vb taleplerde bulunanları hemen engelleyin. Çünkü kimse Facebook reklam platformu varken size doğrudan reklam vermez.
Gelir Modelleri:
Reklam alanlarına firmaların özel reklamlarını ya da Google Adsens reklamlarını yerleştirebilirsiniz. Ürünlerini, hizmetlerini ve web sitelerini tanıtmak isteyenlerin linkli tanıtım makalelerini ücretli olarak yayınlayabilirsiniz.
3. PARA KAZANMAK İÇİN KİŞİSEL BLOG WEB SİTESİ AÇMAK
Kişisel blog geçmişten beri para kazandıran gözde web site türleri arasındadır. Blog açarken yoğunlaşacağınız alana karar vermek çok önemlidir. Artık web ağı ziyaretçisi moda, makyaj, alışveriş ve yemek bloglarından illalah demiş durumda. Ziyaretçi orjinal, özgün içerikler arıyor. Özellikle konuları kendi bakış açılarıyla değerlendiren bloggerlar daha çok tercih ediliyor.
Eğer yazıları diğer sitelerden kopyalamayı düşünüyorsanız bu işe hiç başlamayın. Çünkü ilk olarak bu yöntem etik yani ahlaki değil. Benim için problem yok nerem doğru ki? diyorsanız işin bir de teknik boyutu var. Yazıyı kopyaladığınız site muhtemelen sizin yeni yayına aldığınız blogdan daha otoriter olduğu için, siteniz arama motorları tarafından “kopya içerik sağlayıcı” olarak algılanacaktır. Buna devam ederseniz de arama motoru adaleti tecelli eder ve sandbox cezası alırsınız. Sandbox sitenizin arama motorları tarafından asla listelenmemesi ya da alt sıralarda listelenmesi durumudur. Gerçek hayatın aksine dijital dünyada herkes adaletin önünde eşittir. İçeriğimizi tarayan örümcekler siyasi tehditlerden etkilenmez, rüşvet yemez ya da çıkarını düşünmez. Bu yüzden her şeyi kitabına göre yapmak zorundayız.
Yazılarınız özgün ve zengin içerikli olmalı. Faydalı ve sürükleyici bir yazı, yazının içinde konu ile ilgili birkaç resim ile video, dosya paylaşımı ve hatta ilgili diğer sitelere yönlendiren linkler bulunması içeriğinizi zengin kılar. “Yazı ne kadar uzun olursa arama motorlarında o kadar üstte çıkar” düşüncesi yanlıştır. Yapılan araştırmalara göre ziyaretçiler gereğinden uzun yazıları tercih etmiyor. Bir yazı için optimal kelime sayısı 320 ile 420 arasındadır.
Yazınızı arama motorlarındaki benzer başlık ve içerikteki yazılardan daha üstte çıkması için, ziyaretçilerinizin yazınızı görüntüleme süresinin uzun olması gerekmektedir. Öyleyse yazıdaki can alıcı asıl bilgiyi ilk paragafta değil yazının sonlarına doğru vermelisiniz. Çünkü ilk paragrafta işine lazım olan bilgiyi alan ziyaretçi çıkıp gider. Babamızın evladı değil sonuçta. Fakat önemli bilgiyi yazının sonuna koyarken, yazının başını da tekrarlayan cümleler ve sıkıcı ifadelerle doldurmamak gerek. Ziyaretçi ilk cümleden itibaren kendini sürükleyici bir anlatımın içinde bulmalı.
Yazılarınızı sosyal medyada hem kendi profilinizde hem de gruplarda paylaşın. Facebook’ta bloggerler için paylaşım grupları bulunuyor. Blogger paylaşım ya da blog yazıları diye arattığınızda karşınıza çıkanlara üye olabilirsiniz. Hatta bazı Facebook kendilerine mesaj bölümünden iletilen blog yazısı bağlantılarını da paylaşıyorlar. Bunun dışında instagram profilinize site bağlantınızı ekleyebilirsiniz. Yine yazılarınızı Google topluluklarında paylaşabilirsiniz.
Gelir Modelleri:
Reklam alanlarına firmaların özel reklamlarını ya da Google Adsens reklamlarını yerleştirebilirsiniz. Ürünlerini, hizmetlerini ve web sitelerini tanıtmak isteyenlerin linkli tanıtım makalelerini ücretli olarak yayınlayabilirsiniz.
NEGATİF YÖNLERİ
Sunucu problemi: Eğer bu siteler için wordpress altyapısı kullanacaksanız, özellikle wordpress optimizasyonu konusunda bilgi sahibi olan yer sağlayıcılarla çalışın. Aksi halde trafiğiniz yükselmeye başladığı an siteniz sık sık çevrimdışı olur. Nedenini sorduğunuzda da ezbere CPU problemi der dururlar. Problem hep sizdedir çünkü haşa sunucu yöneticisinden hata olmaz. Trafiğiniz arttıkça sunucu maliyetiniz de artacaktır.
İçerikleriniz hırsızlığı problemi: İçeriğinizi çalan siteleri tespit ettikten sonra bir avukat vasıtasıyla ihtar gönderin ve çalınan içeriğin silinmesini durumun bildirilmesini isteyin. Cevap gelmezse ibreti alem için birkaçını dava edip sallandırın ve bunları sitenizde yayınlayın. Böylelikle sonrakiler içeriğinizi almaya cesaret edemez.
Altyapı problemi: Piyasadaki çoğu haber sitesi yazılımı amiyane tabirle nenemin zamanından kalmadır. Bunlarda sorgu yükü fazla, yüklenme hızı yavaş ve kullanıcı odaklılık yerle yeksandır. Eğer dijital dünyaya yabancıysanız muhtemelen kazığı yiyeceksiniz demektir. Bu yüzden işin başlangıcında sizi doğru altyapıya yönlendirecek ya da yazılım yaptırma bütçeniz varsa teknik standartları belirleyecek, süreci takip edecek, işinizi geliştirecek ve denetleyecek bir danışmanla yola çıkın.
Danışmanlık hizmeti almak için bana ulaşabilirsiniz.
bilgi@serdarsezer.com